Lato to czas, kiedy trening stanowi dodatkowe wyzwanie dla organizmu – ciepło i wilgotność obciążają układ krążenia, zwiększają potliwość i powodują przyspieszone odwodnienie. Skupimy się na tym, jak bezpiecznie trenować w upale, korzystając z wiedzy medycznej.
Termoregulacja i układ sercowo-naczyniowy w upale
Gdy trenujemy w wysokiej temperaturze, ciało próbuje się
Truskawki to nie tylko pyszne owoce, ale również bogate źródło związków bioaktywnych, takich jak polifenole, witaminy i błonnik. Ich regularne spożycie może przynieść liczne korzyści zdrowotne, w tym działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz wspomagające zdrowie układu sercowo-naczyniowego i mózgu.
Skład fitochemiczny truskawek
Truskawki zawierają wiele cennych związków, w tym:
Antocyjany (np.
Autor: Marta Majcherczyk
Likopen jest karotenoidem, który znajduje się w pomidorach i innych pysznych warzywach i owocach, jak arbuz, papaja, różowa gujawa, marchew, owoc dzikiej róży, morela, grejpfrut i dynia. To naturalny barwnik, który nadaje pomidorom ich wspaniały, czerwony kolor ale występuje on również w niektórych roślinach o innych kolorach,
Autor: MARTA MAJCHERCZYK
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD, Nonalcoholic Fatty Liver Disease) obejmuje dwa rodzaje patologii tj. niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFL, Nonalkololic Fatty Liver) oraz niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH, Nonalkoholic Steatohepatitis).
NAFL charakteryzuje się stłuszczeniem prostym, w którym nie odnotowuje się uszkodzeń w komórkach wątroby, natomiast w NASH obserwuje
Autor: MARTA MAJCHERCZYK
Nadwaga i otyłość niewątpliwie są poważnym problemem społecznym. Według WHO otyłość jest definiowana jako stan nieprawidłowego i nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej, powodującej pogorszenie stanu zdrowia.
Jest chorobą wynikającą z dodatniego bilansu energetycznego, utrzymującego się przez dłuższy czas. Charakteryzuje się tym, że nie ma ona tendencji do
Autor: MARTA MAJCHERCZYK
W dzisiejszych czasach kofeina jest jedną z najczęściej spożywanych substancji, która występuje w wielu roślinach i produktach. Ma zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na organizm człowieka. Działanie kofeiny dotyczy różnych układów, w tym centralnego układu nerwowego, układu odpornościowego, układu trawiennego, układu oddechowego, dróg moczowych itp. Efekty