Artykuły które mogą Cię zainteresować

Fot. chwil_rekieter

Cena: 69 zł

Więcej o autorze

O autorze ebooka

Marta Majcherczyk

Redaktor opracowań naukowych

 

Dietetyk

 

Absolwentka:

  Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach o specjalności Dietetyka Sportowa i Psychodietetyka 

   Kursu " Dziennikarz, wydawca, copywriter" w Wyższej Szkole  Nauk Społecznych w Lublinie

      Kursu "Profesjonalne przygotowanie publikacji naukowych",        którego organizatorem jest Uniwersytet Śląski w Katowicach

 

Autorka licznych artykułów i innych treści z zakresu szeroko pojętej dietetyki, zdrowia i odnowy biologicznej

 

Autorka bloga lamiavita.pl 

 

Twórca niniejszego ebooka, którego treść została wyróżniona, a artykuł na jego podstawie, opublikowany w Przeglądzie Naukowo-Metodycznym "Edukacja dla Bezpieczeństwa"

Co zyskasz po przeczytaniu tego ebooka?

 

Znajdziesz tu mnóstwo merytorycznej wiedzy opartej na badaniach naukowych i literaturze fachowej.

Mam zatem nadzieję, że treści przedstawione w tej książce, wniosą realną wartość do Twojego życia.

Rozdział 8 

Moje badania

Rozdział 7  

Suplementacja

Rozdział 6 

Nawadnianie organizmu

Rozdział 5

Żywienie

5.1. Mikro i makroelementy w diecie

5.2. Witaminy

Rozdział 4  

Choroby wysokościowe

 Co znajduje się w środku książki? 

Rozdział 3 

Wspomaganie procesów aklimatyzacyjnych

Rozdział 2 

Metabolizm w warunkach wysokogórskich

Rozdział 1  

Przygotowanie przed wyprawą 

1.1. Diagnostyka laboratoryjna

1.2. Metody oceny wydolności fizycznej

 ŻYWIENIE, NAWODNIENIE I SUPLEMENTACJA

Publikacja ta obejmuje strategie żywieniowe, nawodnieniowe i suplementacyje, które są istotnym elementem mającym ogromny wpływ na powodzenie ekspedycji

CHOROBY WYSOKOŚCIOWE

Zaprezentowane i opisane są choroby wysokościowe mogące wystąpić po przekroczeniu 3000 metrów n.p.m.

PROCESY AKLIMATYZACYJNE

Przedstawione zostały reguły, według których należy postępować aby przyzwyczaić organizm do warunków bytowych w wysokogórskim środowisku i osiągnąć zamierzony cel

Dowiesz się jak działa organizm w warunkach wysokogórskich oraz jak wspomagać aklimatyzację poprzez odpowiednie żywienie, nawodnienie i suplementację 

METABOLIZM

Zostały poruszone kwestie metabolizmu organizmu w warunkach hipoksji podczas ekspozycji w górach wysokich

METODY WYDOLNOŚCI FIZYCZNEJ

Przedstawione zostały badania wydolnościowe, celem których jest ocena wydolności fizycznej organizmu.

.

DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA

Zostały tu opisane badania jakie należy przeprowadzić przed wyprawą, których celem jest określenie składu i parametrów biologicznych krwi

Czego się dowiesz z tego ebooka?

Moja książka jest także dostępna na empik.com lub w aplikacji empikGo

Dodatek 1: Artykuły, które mogą Cię zainteresować (linki)

Moje badania naukowe

8 ciekawych, merytorycznych rozdziałów

Medyczna wiedza oparta na badaniach naukowych 

Niniejszy ebook obejmuje problematykę żywienia, nawodnienia i suplementacji organizmu ludzkiego w warunkach wysokogórskich.

O moim E-booku

Sporty górskie, do których należy wspinaczka i ekspedycje wyprawowe, pod kątem fizycznym i fizjologicznym są sportami, które wymagają dużej sprawności i determinacji.

Coraz więcej osób podróżuje w góry, aby zdobywać szczyty. Są to bardzo pasjonujące przedsięwzięcia, które trwają nawet kilka miesięcy.

Niestety, na dużych wysokościach i w ekstremalnych warunkach środowiskowych często jest to trudne.

W czasie przygotowania każdej wyprawy w góry wysokie, należy brać pod uwagę wiele aspektów związanych z żywieniem.

Ze wzrostem wysokości narasta stopień zatrucia hipoksemicznego oraz nasilają się złożone fizjologiczne procesy adaptacyjne.

Na wysokości, osłabieniu ulega apetyt oraz uczucie smaku.

Organizm w czasie wysiłku fizycznego wymaga podaży znacznej ilości energii niż na poziomie morza.

Często skutkuje to utratą masy ciała i zmianą składu tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej.

FIZJOLOGIA W GÓRACH WYSOKICH

Metabolizm, aklimatyzacja i żywienie w warunkach wysokogórskich