Artykuły które mogą Cię zainteresować
Cena: 69 zł
Marta Majcherczyk
Redaktor opracowań naukowych
Dietetyk
Absolwentka:
Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach o specjalności Dietetyka Sportowa i Psychodietetyka
Kursu " Dziennikarz, wydawca, copywriter" w Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie
Kursu "Profesjonalne przygotowanie publikacji naukowych", którego organizatorem jest Uniwersytet Śląski w Katowicach
Autorka licznych artykułów i innych treści z zakresu szeroko pojętej dietetyki, zdrowia i odnowy biologicznej
Autorka bloga lamiavita.pl
Twórca niniejszego ebooka, którego treść została wyróżniona, a artykuł na jego podstawie, opublikowany w Przeglądzie Naukowo-Metodycznym "Edukacja dla Bezpieczeństwa"
Znajdziesz tu mnóstwo merytorycznej wiedzy opartej na badaniach naukowych i literaturze fachowej.
Mam zatem nadzieję, że treści przedstawione w tej książce, wniosą realną wartość do Twojego życia.
Rozdział 8
Moje badania
Rozdział 7
Suplementacja
Rozdział 6
Nawadnianie organizmu
Rozdział 5
Żywienie
5.1. Mikro i makroelementy w diecie
5.2. Witaminy
Rozdział 4
Choroby wysokościowe
Co znajduje się w środku książki?
Rozdział 3
Wspomaganie procesów aklimatyzacyjnych
Rozdział 2
Metabolizm w warunkach wysokogórskich
Rozdział 1
Przygotowanie przed wyprawą
1.1. Diagnostyka laboratoryjna
1.2. Metody oceny wydolności fizycznej
ŻYWIENIE, NAWODNIENIE I SUPLEMENTACJA
Publikacja ta obejmuje strategie żywieniowe, nawodnieniowe i suplementacyje, które są istotnym elementem mającym ogromny wpływ na powodzenie ekspedycji
CHOROBY WYSOKOŚCIOWE
Zaprezentowane i opisane są choroby wysokościowe mogące wystąpić po przekroczeniu 3000 metrów n.p.m.
PROCESY AKLIMATYZACYJNE
Przedstawione zostały reguły, według których należy postępować aby przyzwyczaić organizm do warunków bytowych w wysokogórskim środowisku i osiągnąć zamierzony cel
METABOLIZM
Zostały poruszone kwestie metabolizmu organizmu w warunkach hipoksji podczas ekspozycji w górach wysokich
METODY WYDOLNOŚCI FIZYCZNEJ
Przedstawione zostały badania wydolnościowe, celem których jest ocena wydolności fizycznej organizmu.
.
DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA
Zostały tu opisane badania jakie należy przeprowadzić przed wyprawą, których celem jest określenie składu i parametrów biologicznych krwi
Moja książka jest także dostępna na empik.com lub w aplikacji empikGo
Dodatek 1: Artykuły, które mogą Cię zainteresować (linki)
Moje badania naukowe
8 ciekawych, merytorycznych rozdziałów
Medyczna wiedza oparta na badaniach naukowych
Niniejszy ebook obejmuje problematykę żywienia, nawodnienia i suplementacji organizmu ludzkiego w warunkach wysokogórskich.
Sporty górskie, do których należy wspinaczka i ekspedycje wyprawowe, pod kątem fizycznym i fizjologicznym są sportami, które wymagają dużej sprawności i determinacji.
Coraz więcej osób podróżuje w góry, aby zdobywać szczyty. Są to bardzo pasjonujące przedsięwzięcia, które trwają nawet kilka miesięcy.
Niestety, na dużych wysokościach i w ekstremalnych warunkach środowiskowych często jest to trudne.
W czasie przygotowania każdej wyprawy w góry wysokie, należy brać pod uwagę wiele aspektów związanych z żywieniem.
Ze wzrostem wysokości narasta stopień zatrucia hipoksemicznego oraz nasilają się złożone fizjologiczne procesy adaptacyjne.
Na wysokości, osłabieniu ulega apetyt oraz uczucie smaku.
Organizm w czasie wysiłku fizycznego wymaga podaży znacznej ilości energii niż na poziomie morza.
Często skutkuje to utratą masy ciała i zmianą składu tkanki tłuszczowej oraz mięśniowej.