Skóra to niezbędny organ składający się z kilku typów komórek i wielu warstw. Zapewnia ona fizyczną barierę przed czynnikami środowiskowymi, chroni przed nadmiarem wody i utrzymuje fizjologiczną homeostazę. W szczególności tkanka podskórna, znajdująca się pod skórą właściwą, bierze udział w regulacji temperatury ciała i elastyczności skóry.
Skóra stanowi barierę chroniącą nasze ciała przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV) i zewnętrznymi infekcjami. Ponadto skóra ma duże znaczenie estetyczne. Zmiany morfologiczne związane ze starzeniem się, takie jak pogłębione zmarszczki, wiotkość, mogą negatywnie wpływać na jakość życia danej osoby.
Skóra, w przeciwieństwie do innych narządów ciała, jest poddawana działaniu różnych zewnętrznych czynników środowiskowych, w tym narażenia na działanie substancji chemicznych, palenia lub promieniowania UV. Ponadto czynniki endogenne, takie jak zaburzenia odżywiania i hormonalne, nieuchronnie wpływają na zdrowie skóry.
Kawior jest dobrze znanym, wartościowym produktem z owoców morza, który stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, zwłaszcza kwasów tłuszczowych.
Chociaż skład kwasów tłuszczowych może się różnić w zależności od warunków, takich jak różne siedliska, gatunki i warunki uprawy, kawior zawiera wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza DHA i EPA, które są głównymi składnikami fosfolipidów.
Kilka badań wykazało, że dieta zawierająca wielonienasycone kwasy tłuszczowe wykazuje skuteczność terapeutyczną w zapobieganiu i hamowaniu chorób zapalnych i sercowo-naczyniowych, a także chorób skóry przypominających atopowe zapalenie skóry.
Wiele badań wykazało, że związki pochodzące z organizmów morskich wykazują działanie przeciwstarzeniowe na skórę. Ekstrakt z kawioru z jesiotra bieługi z CoQ10 i selenem powoduje ekspresję kolagenu typu I .
Ekstrakt z kawioru zawierający DHA odgrywa biologiczną rolę w regulacji produkcji adiponektyny w adipocytach i działa jako środek przeciwstarzeniowy skóry w napromieniowanych promieniami UV fibroblastach. Badania potwierdzają, iż ekstrakt z kawioru posiada potencjał jako funkcjonalny składnik produktów kosmetycznych.
Olej kawiorowy to wyjątkowy olej zawierający kwas alfa-liponowy (ALA), EPA i DHA, które są głównymi elementami fosfolipidów i są bogate w kwas oleinowy i linolowy. Liczne badania zilustrowały wpływ EPA i DHA na zmniejszenie stanu zapalnego poprzez modulację syntezy cytokin, metabolizmu komórkowego i ekspresji genów w stanie zapalnym i angiogenezie.
Różne zaburzenia zapalne, takie jak rak, choroby neurologiczne, sercowo-naczyniowe, otyłość i cukrzyca, zostały powiązane z przeciwzapalnym działaniem kwasów tłuszczowych. Ponadto rybi olej zawiera witaminę D, witaminę A, wolne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i inne składniki odżywcze, o których wiadomo, że zwiększają wydzielanie adiponektyny w adipocytach.
Składniki te mogą służyć jako suplementy diety łagodzące nasilenie kilku problemów skórnych, takich jak melanogeneza, alergia, zapalenie skóry i zmarszczki, i uważa się, że mają korzystny wpływ na skórę.
Olej kawiorowy zwiększa wewnątrzkomórkową akumulację lipidów i różnicowanie adipocytów.
Olej kawiorowy może odgrywać kluczową rolę w produkcji adiponektyny, hormonu zdolnego do zwiększania produkcji kolagenu i elastyny, zmniejszania różnicowania komórek skóry, wspomagania procesu naprawy skóry i zwalczania stanów zapalnych.
[1] Lee K., Nho Y., Yun S., Park S., Kang S.,1, Yeo H.: Caviar Extract and Its Constituent DHA Inhibits UVB-Irradiated Skin Aging by Inducing Adiponectin Production. International Journal of Molecular Sciences 2020, 21,9, 3383
[2] Le L., Kim B., Chien P., ChoiK., Kim H., Hwang U., Han H., Heo C.: Investigating the Anti-Aging Effects of Caviar Oil on Human Skin. In Vivo. 2023, 37,5 2078–2091