03 lutego 2024

BED (Binge Eating Disorder) zaburzenie z napadami objadania się

 Nadmierne spożywanie pokarmów określane jest jako zaburzenie z napadami objadania się (BED, Binge Eating Disorder), wiążące się z klinicznymi zaburzeniami psychopatologicznymi, które są upośledzeniem niezależnym od istnienia współistniejącej otyłości. 

Zgodnie z kryteriami DSM-5, zaburzenie to jest definiowane przez spożywanie dużych ilości jedzenia, jednocześnie doświadczania utraty kontroli nad ilością i jakością pożywienia, a także do braku zdolności do zatrzymania owych napadów.

 

Kryteria obejmują również szybkie konsumowanie pokarmów, jedzenie do momentu, kiedy poczuje się nieprzyjemnie najedzonym, poczucie winy wobec swojego ciała i jedzenie pomimo braku poczucia głodu.

 

W przeciwieństwie do innych zaburzeń odżywiania, takich jak bulimia – żarłoczność psychiczna (Bulimia Nervosa) lub napadowe objadanie się z przeczyszczaniem, jakie można zaobserwować

w anoreksji - jadłowstręcie psychicznym (Anorexia Nervosa), zaburzenie objadania się, nie obejmuje zachowań kompensacyjnych, do których należą m.in.: wymioty czy nadużywanie środków przeczyszczających.

 

Co więcej, osoby z zaburzeniami odżywiania nie wykazują, lub wykazują w mniejszym stopniu niezadowolenie z własnego ciała, niż osoby z anoreksją czy bulimią.

 

zaburzenie z napadami objadania się , BED, Binge Eating Disorder,

 

BED a zaburzenia osobowości

 

Co więcej, osoby z zaburzeniami odżywiania nie wykazują, lub wykazują w mniejszym stopniu niezadowolenie z własnego ciała, niż osoby z anoreksją czy bulimią.

 

Z punktu widzenia chorób psychicznych, około 70–79% pacjentów cechujących nadmierne objadanie się, spełnia kryteria zaburzeń afektywnych i lękowych oraz innych chorób współistniejących, takich jak zaburzenia osobowości.

Zaburzenia lękowe są związane z nieprawidłowym odżywianiem i wcześniej występującymi zaburzeniami odżywiania, a niewłaściwe zachowania mogą zwiększać ryzyko przyszłych schorzeń.

 

Przyjmuje się, że około 65–70% osób spełniających kryteria zaburzeń odżywiania cierpi na otyłość, określoną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO - World Health Organization) jako otyłość posiadającą wskaźnik masy ciała (BMI – Body Mass Index) 30 kg / m2 lub wyższy.

 

Badania epidemiologiczne dowodzą, że nadmierne spożywanie pokarmów powoduje nadwagę i otyłość. To niezaprzeczalna przyczyna wysokiej śmiertelności. Nadwaga i otyłość są czynnikiem rozwoju wielu chorób, w tym chorób układu pokarmowego, oddechowego, kostno-stawowego i cukrzycy typu II. Ponadto zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

 

Marta Majcherczyk

 

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, sięgnij po więcej do mojego ebooka "FEEDERYZM. Zaburzenia parafilne 

a konsekwencje zdrowotne nadmiernego spożywania pokarmów" 

Zajrzyj do zakładki "E-booki" lub naciśnij tutaj

 

zaburzenie z napadami objadania się, BED, Binge Eating Disorder

 

 

Artykuły z tej kategorii

11 grudnia 2024
Nadwaga i otyłość niewątpliwie są poważnym problemem społecznym. Według WHO otyłość jest definiowana jako stan nieprawidłowego i nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej, powodującej pogorszenie stanu zdrowia. Jest chorobą wynikającą z
01 października 2024
W dzisiejszych czasach kofeina jest jedną z najczęściej spożywanych substancji, która występuje w wielu roślinach i produktach. Ma zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na organizm człowieka.  Działanie kofeiny dotyczy
18 lipca 2024
Skóra to niezbędny organ składający się z kilku typów komórek i wielu warstw.  Zapewnia ona fizyczną barierę przed czynnikami środowiskowymi, chroni przed nadmiarem wody i utrzymuje fizjologiczną homeostazę. W szczególności