03 lutego 2024

BED (Binge Eating Disorder) zaburzenie z napadami objadania się

 Nadmierne spożywanie pokarmów określane jest jako zaburzenie z napadami objadania się (BED, Binge Eating Disorder), wiążące się z klinicznymi zaburzeniami psychopatologicznymi, które są upośledzeniem niezależnym od istnienia współistniejącej otyłości. 

Zgodnie z kryteriami DSM-5, zaburzenie to jest definiowane przez spożywanie dużych ilości jedzenia, jednocześnie doświadczania utraty kontroli nad ilością i jakością pożywienia, a także do braku zdolności do zatrzymania owych napadów.

 

Kryteria obejmują również szybkie konsumowanie pokarmów, jedzenie do momentu, kiedy poczuje się nieprzyjemnie najedzonym, poczucie winy wobec swojego ciała i jedzenie pomimo braku poczucia głodu.

 

W przeciwieństwie do innych zaburzeń odżywiania, takich jak bulimia – żarłoczność psychiczna (Bulimia Nervosa) lub napadowe objadanie się z przeczyszczaniem, jakie można zaobserwować

w anoreksji - jadłowstręcie psychicznym (Anorexia Nervosa), zaburzenie objadania się, nie obejmuje zachowań kompensacyjnych, do których należą m.in.: wymioty czy nadużywanie środków przeczyszczających.

 

Co więcej, osoby z zaburzeniami odżywiania nie wykazują, lub wykazują w mniejszym stopniu niezadowolenie z własnego ciała, niż osoby z anoreksją czy bulimią.

 

zaburzenie z napadami objadania się , BED, Binge Eating Disorder,

 

BED a zaburzenia osobowości

 

Co więcej, osoby z zaburzeniami odżywiania nie wykazują, lub wykazują w mniejszym stopniu niezadowolenie z własnego ciała, niż osoby z anoreksją czy bulimią.

 

Z punktu widzenia chorób psychicznych, około 70–79% pacjentów cechujących nadmierne objadanie się, spełnia kryteria zaburzeń afektywnych i lękowych oraz innych chorób współistniejących, takich jak zaburzenia osobowości.

Zaburzenia lękowe są związane z nieprawidłowym odżywianiem i wcześniej występującymi zaburzeniami odżywiania, a niewłaściwe zachowania mogą zwiększać ryzyko przyszłych schorzeń.

 

Przyjmuje się, że około 65–70% osób spełniających kryteria zaburzeń odżywiania cierpi na otyłość, określoną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO - World Health Organization) jako otyłość posiadającą wskaźnik masy ciała (BMI – Body Mass Index) 30 kg / m2 lub wyższy.

 

Badania epidemiologiczne dowodzą, że nadmierne spożywanie pokarmów powoduje nadwagę i otyłość. To niezaprzeczalna przyczyna wysokiej śmiertelności. Nadwaga i otyłość są czynnikiem rozwoju wielu chorób, w tym chorób układu pokarmowego, oddechowego, kostno-stawowego i cukrzycy typu II. Ponadto zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

 

Marta Majcherczyk

 

Jeśli zainteresował Cię ten artykuł, sięgnij po więcej do mojego ebooka "FEEDERYZM. Zaburzenia parafilne 

a konsekwencje zdrowotne nadmiernego spożywania pokarmów" 

Zajrzyj do zakładki "E-booki" lub naciśnij tutaj

 

zaburzenie z napadami objadania się, BED, Binge Eating Disorder

 

 

Artykuły z tej kategorii

20 lutego 2025
Autor: Marta Majcherczyk Likopen jest  karotenoidem, który znajduje się w pomidorach i innych pysznych warzywach i owocach, jak arbuz, papaja, różowa gujawa, marchew, owoc dzikiej róży, morela, grejpfrut i dynia.
10 stycznia 2025
  Autor: MARTA MAJCHERCZYK Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD, Nonalcoholic Fatty Liver Disease) obejmuje dwa rodzaje patologii tj. niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFL, Nonalkololic Fatty Liver) oraz niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH,
11 grudnia 2024
Autor: MARTA MAJCHERCZYK Nadwaga i otyłość niewątpliwie są poważnym problemem społecznym. Według WHO otyłość jest definiowana jako stan nieprawidłowego i nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej, powodującej pogorszenie stanu zdrowia. Jest