Chociaż istnieją istotne dowody wspierające dietę śródziemnomorską i inne diety europejskie, tradycyjne regionalne wzorce żywieniowe z innych części świata, kierują się podobnymi zasadami. Oto opis niektórych regionalnych diet azjatyckich, które zasługują na szczególną uwagę.
Dieta składa się przede wszystkim z ryżu, warzyw, wodorostów, roślin strączkowych, ryb, ziół (np. czosnku, zielonej cebulki, imbiru), sezamu oraz oleju perilla. Posiłki są zazwyczaj przygotowywane w domu z produktów sezonowych i składają się z wielu małych porcji. W przeciwieństwie do diety zachodniej, tradycyjna dieta koreańska nie obejmuje zbyt wielu smażonych potraw.
Dane epidemiologiczne wskazują na zmniejszone ryzyko zespołu metabolicznego, otyłości, a także nadciśnienia u osób przestrzegających tradycyjnych koreańskich wzorców żywieniowych.
Wyniki te są zgodne z badaniami klinicznymi, w których oceniano wpływ tradycyjnej diety koreańskiej w porównaniu z dietą kontrolną na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów z cukrzycą i nadciśnieniem. Odnotowano, iż przestrzeganie tradycyjnej diety koreańskiej korzystnie wpłynęło na skład ciała. Średnio, masa ciała spadła o 2,3 kg, wskaźnik masy ciała (BMI) o 0,83 kg / m 2, tkanka tłuszczowa mniej o 2,2%, glikemia HbA1c o 0,72%.
Jedną z wielu potraw w kuchni koreańskiej jest kimchi. To mieszanka kilku warzyw: kapusty pekińskiej, papryki, czosnku, marchewki, cebulki, czosnku. Wszystkie składniki są wymieszane i przyprawiane ostrą papryką chili, następnie zamykane są na kilka tygodni w szczelnym pojemniku/słoiku aby sfermentowały. Kimchi podaje się jako przystawkę.
Przepis na KIMCHI 김치
Składniki:
4-4,5kg kapusty pekińskiej
3 średniej wielkości marchewki
1 por
1 jabłko
1 szklanka siekanego czosnku
1 szklanka siekanej cebuli
1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru
1 szklanka sosu rybnego
2,5 szklanki płatków chili (gochugaru) - dostępne w sklepach internetowych
3 szklanki wody
1/2 szklanki mąki ryżowej bądź bardzo drobnej mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 szklanka soli kamiennej, himalajskiej lub zwykłej (nierafinowanej)
zielona cebulka
1/2 białej rzodkwi (najlepiej daikon)
Przygotowanie:
-Odetnij białe rdzenie kapusty pekińskiej, przekrój kapusty wzdłuż na 4 części a następnie w kawałki "na jeden kęs"
- Zanurz kawałki kapusty w zimnej wodzie, odsącz i posyp solą - na 4,5kg powinna wystarczyć szklanka soli - najlepiej morskiej.
- Pokrój marchewkę w odcinki równej długości a następnie w słupki.
- Następnie pokrój pora pod skosem (2 szklanki) oraz zieloną cebulkę.
- Pokrój w drobne kawałki czosnek oraz cebulę.
- Zetrzyj 2-3 łyżeczki imbiru i pokrój w drobną kosteczkę jabłko.
- W międzyczasie przewracaj kapustę w misce co ok. 30 min aby sól dotarła do wszystkich kawałków równomiernie. Dzięki temu kapusta puści wodę i zmięknie. Całkowity czas solenia to 1,5 godziny.
- Po upływie 1,5 godziny przepłucz kapustę dokładnie w czystej wodzie. Czynność najlepiej powtórzyć 3 razy aby pozbyć się nadmiaru soli. Odsącz kapustę i odstaw na bok.
Przygotowanie kleiku ryżowego:
Wlej do garnka 3 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki ryżowej, wymieszaj starannie i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy pojawią się bąbelki (około 5min). Dodaj do kleiku 1/4 szklanki cukru, gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zacznie robić się klarowna. Odstaw kleik ryżowy na bok do schłodzenia.
Przygotowanie pasty kimchi:
Poszatkowane warzywa (czosnek, cebula, imbir, por, marchewka, zielona cebulka, rzodkiew i jabłko) wrzuć razem do miski i wymieszaj.
Do zimnego kleiku ryżowego dodaj płatki chili (kochugaru) w zależności od preferowanej ostrości dodaj 1, 2 lub 2,5 szklanki. Dokładnie wymieszaj aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj warzywa i sos rybny.
Tak przygotowaną masę będziemy łączyć z kawałkami kapusty pekińskiej.
Wrzucamy kapustę do dużej misy, zakładamy gumowe rękawiczki (aby nie pofarbować dłoni pastą chili) i dokładnie łączymy pastę z kawałkami kapusty.
Przenosimy nasze kimchi do szklanego bądź glinianego słoja. Ważne, aby pojemnik nie był plastikowy, ponieważ kwaśny sok z kimchi zacznie reagować z pojemnikiem i w lodówce pojawi się bardzo nieprzyjemny zapach.
Kimchi nie upychamy po krawędź słoja, ponieważ podczas fermentacji zaczynają sie wydzielać gazy wypychające masę do góry.
Pozostawiamy kimchi w słoju w temperaturze pokojowej na 2-5 (im cieplej tym krócej) dni aby rozpoczął się proces fermentacji. Po 48 godzinach można spróbować kimchi. Pełen smak kimchi osiąga po 1-2 tygodniach trzymania w lodówce w zamknięciu. Można również przełożyć część kimchi do mniejszego słoika i jeść je na świeżo po 2 dniach. Bardziej sfermentowane kimchi nadaje się jako dodatek do dań.
Smacznego!
Dieta obejmuje ryż lub makaron, zupy, warzywa, pieczywo gotowane na parze lub pierogi, owoce i warzywa, soję, owoce morza i mięso. Chociaż ma wyższą zawartość węglowodanów i mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu z dietą zachodnią, tradycyjna dieta chińska nie sprzyja przybieraniu na wadze u osób zdrowych.
Jedno 6-tygodniowe kontrolowane badanie wykazało, że 52% osób spoza Chin z nadwagą lub otyłością, które przestrzegały tradycyjnej chińskiej diety, miało zmniejszenie BMI przy jednoczesnym zachowaniu beztłuszczowej masy ciała.
Przepis na chińską zupę ostro-kwaśną 酸辣汤
Składniki:
50g tofu
20g pędów bambusa
15g grzybów chińskich
2 jajka
10g świeżej kolendry (może być suszona)
5g soli
20g skrobii ziemniaczanej
50ml octu ryżowego
15g pieprzu
szczypta suszonej papryki chili
5ml ciemnego sosu sojowego
olej sezamowy
Przygotowanie:
1. Pokrój tofu na kawałki o długości ok. 3 cm i grubości 0,5cm. Umyj posiekane pędy bambusa. Pokrój grzyby na paseczki, a kolendrę poszatkuj.
2. Do małej miseczki dodaj pieprz i ocet ryżowy. Zamieszaj.
3. W osobnej misce roztrzep jajka.
4. Rozpuść skrobię w małej ilości wody.
5. Do garnka wlej wodę i ustaw na dużej mocy palnika. Następnie dodaj tofu, pędy bambusa oraz grzyby i doprowadź do wrzenia. Po kilku minutach wyjmij warzywa z wody.
6. Do garnka wlej 1,5l wody i wstaw na duży ogień. Do wody dodaj sól oraz sos sojowy.
7. Dodaj wodę ze skrobią i ponownie doprowadź do wrzenia. Rozprowadź na wierzchu jajka i dodaj pozostaje składniki jeszcze raz zagotowując zupę.
8. Dodaj przygotowany wcześniej ocet ryżowy z pieprzem.
9. Przelej zupę do miski i przypraw kolendrą oraz olejem sezamowym.
Smacznego!
Podobnie jak w diecie koreańskiej, charakteryzuje się małymi porcjami wielu składników, w tym głównie ryżu, ryb (często jedzonych na surowo), zup i marynat. Pasta ze sfermentowanej soi (dashi) służy jako podstawa wielu zup, które są podstawą tradycyjnej japońskiej diety. Inne składniki to wodorosty, owoce i warzywa oraz grzyby. Stosowanie pałeczek na przemian w małych porcjach w trakcie posiłku oraz podstawowy smak japońskiego jedzenia (umami) wzmacnia uczucie sytości i pomaga zapobiegać przejadaniu się. Przestrzeganie tradycyjnego japońskiego wzorca żywieniowego wiąże się z korzystnym wpływem na optymalne ciśnienie krwi. .
Zgodnie z danymi z Japan National Health and Nutrition Survey z 2012 r., które pokazują, że przestrzeganie tradycyjnej diety japońskiej w porównaniu z dietą zachodnią lub dietą opartą na mięsie i tłustych potrawach, wiąże się z mniejszą częstością nadciśnienia tętniczego u mężczyzn. Jednak w tym samym badaniu wykazano większy obwód tali i wyższe BMI u płci męskiej.
Przepis na japońską zupę miso
Składniki:
-około ¼ kg muszlowych mieszkańców (najlepiej, żeby to były małże, ale co będzie to będzie)
– drobno pokrojony świeży szczypiorek
– sól morska, zmielona (mniej niż pół szklanki)
– 1 duża łyżka sake
– 3 łyżki pasty miso (białe lub mix z czerwonym)
– woda
Przygotowanie:
1. dobrze umyte i jeszcze lepiej wypłukane (piasek!) muszle wrzuć do wody (4 szklanki) z rozpuszczoną solą.
Mocz przez pół godziny. Odlej wodę (odsącz), muszle jeszcze raz wypłucz.
2. Włóż je do garnka ze świeżą wodą (5 szklanek) i zagotuj. Dodaj sake. Usuń powstałą pianę.
3. Kiedy muszle się otworzą, natychmiast zmniejsz ogień do minimum. Nie gotuj dłużej, bo stwory stwardnieją za bardzo.
4. Przelej z garnka szklankę wody i rozpuść w niej pastę miso i powoli wlej z powrotem do garnka. Trzeba uważać, żeby morskie zwierzątka nie powypadały z muszli, które się pootwierały.
5. Zupa gotowa! Przelej do miseczek i udekoruj szczypiorkem.
Smacznego!
Chociaż istnieją istotne dowody wspierające dietę śródziemnomorską i inne diety europejskie, tradycyjne regionalne wzorce żywieniowe z innych części świata, kierują się podobnymi zasadami. Oto opis niektórych regionalnych diet azjatyckich, które zasługują na szczególną uwagę.
Autor: Marta Majcherczyk
Bibliografia:
[1] Cena H., Calder P.: Defining a Healthy Diet: Evidence for the Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. 2020 Feb; 12(2): 334.
[2] Przepis na kimchi pobrano z : korea-online.pl
[3] Przepis na zupę ostro-kwaśną pobrano z: czasnachiny.pl
[4] Przepis na miso pobrano z: wszystkiegojapońskiego.pl