18 marca 2020

Wzorce żywieniowe w tradycyjnych dietach azjatyckich

 Chociaż istnieją istotne dowody wspierające dietę śródziemnomorską i inne diety europejskie, tradycyjne regionalne wzorce żywieniowe z innych części świata, kierują się podobnymi zasadami. Oto opis niektórych regionalnych diet azjatyckich, które zasługują na szczególną uwagę.

 

dieta azjatycka, dieta japońska, washoku, dieta, chińska, zupa miso,

 

Tradycyjna dieta koreańska

Dieta składa się przede wszystkim z ryżu, warzyw, wodorostów, roślin strączkowych, ryb, ziół (np. czosnku, zielonej cebulki, imbiru), sezamu oraz oleju perilla. Posiłki są zazwyczaj przygotowywane w domu z produktów sezonowych i składają się z wielu małych porcji. W przeciwieństwie do diety zachodniej, tradycyjna dieta koreańska nie obejmuje zbyt wielu smażonych potraw.

    Dane epidemiologiczne wskazują na zmniejszone ryzyko zespołu metabolicznego, otyłości, a także nadciśnienia u osób przestrzegających tradycyjnych koreańskich wzorców żywieniowych.

      Wyniki te są zgodne z badaniami klinicznymi, w których oceniano wpływ tradycyjnej diety koreańskiej w porównaniu z dietą kontrolną na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów z cukrzycą i nadciśnieniem. Odnotowano, iż przestrzeganie tradycyjnej diety koreańskiej korzystnie wpłynęło na skład ciała. Średnio, masa ciała spadła o 2,3 kg, wskaźnik masy ciała (BMI) o 0,83 kg / m 2, tkanka tłuszczowa  mniej o 2,2%, glikemia  HbA1c o 0,72%.

 

    Jedną z wielu potraw w kuchni koreańskiej jest kimchi. To mieszanka kilku warzyw: kapusty pekińskiej, papryki, czosnku, marchewki, cebulki, czosnku. Wszystkie składniki są wymieszane i przyprawiane ostrą papryką chili, następnie zamykane są na kilka tygodni w szczelnym pojemniku/słoiku aby sfermentowały. Kimchi podaje się jako przystawkę.

 

Przepis na KIMCHI 김치

 

dieta azjatycka, dieta japońska, washoku, dieta, chińska, zupa miso,

Składniki:

4-4,5kg kapusty pekińskiej

3 średniej wielkości marchewki

1 por

1 jabłko

1 szklanka siekanego czosnku

1 szklanka siekanej cebuli

1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru

1 szklanka sosu rybnego

2,5 szklanki płatków chili (gochugaru) - dostępne w sklepach internetowych

3 szklanki wody

1/2 szklanki mąki ryżowej bądź bardzo drobnej mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

1 szklanka soli kamiennej, himalajskiej lub zwykłej (nierafinowanej)

zielona cebulka

1/2 białej rzodkwi (najlepiej daikon)

 

Przygotowanie:

-Odetnij białe rdzenie kapusty pekińskiej, przekrój kapusty wzdłuż na 4 części a następnie w kawałki "na jeden kęs"

- Zanurz kawałki kapusty w zimnej wodzie, odsącz i posyp solą - na 4,5kg powinna wystarczyć szklanka soli - najlepiej morskiej.

- Pokrój marchewkę w odcinki równej długości a następnie w słupki.

- Następnie pokrój pora pod skosem (2 szklanki) oraz zieloną cebulkę.

- Pokrój w drobne kawałki czosnek oraz cebulę.

- Zetrzyj 2-3 łyżeczki imbiru i pokrój w drobną kosteczkę jabłko.

- W międzyczasie przewracaj kapustę w misce co ok. 30 min aby sól dotarła do wszystkich kawałków równomiernie. Dzięki temu kapusta puści wodę i zmięknie. Całkowity czas solenia to 1,5 godziny.

- Po upływie 1,5 godziny przepłucz kapustę dokładnie w czystej wodzie. Czynność najlepiej powtórzyć 3 razy aby pozbyć się nadmiaru soli. Odsącz kapustę i odstaw na bok.

 

Przygotowanie kleiku ryżowego:

Wlej do garnka 3 szklanki wody i 1/2 szklanki mąki ryżowej, wymieszaj starannie i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy pojawią się bąbelki (około 5min). Dodaj do kleiku 1/4 szklanki cukru, gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zacznie robić się klarowna. Odstaw kleik ryżowy na bok do schłodzenia.

 

Przygotowanie pasty kimchi:

Poszatkowane warzywa (czosnek, cebula, imbir, por, marchewka, zielona cebulka, rzodkiew i jabłko) wrzuć razem do miski i wymieszaj.

Do zimnego kleiku ryżowego dodaj płatki chili (kochugaru) w zależności od preferowanej ostrości dodaj 1, 2 lub 2,5 szklanki. Dokładnie wymieszaj aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj warzywa i sos rybny.

Tak przygotowaną masę będziemy łączyć z kawałkami kapusty pekińskiej.

Wrzucamy kapustę do dużej misy, zakładamy gumowe rękawiczki (aby nie pofarbować dłoni pastą chili) i dokładnie łączymy pastę z kawałkami kapusty.

Przenosimy nasze kimchi do szklanego bądź glinianego słoja. Ważne, aby pojemnik nie był plastikowy, ponieważ kwaśny sok z kimchi zacznie reagować z pojemnikiem i w lodówce pojawi się bardzo nieprzyjemny zapach.

Kimchi nie upychamy po krawędź słoja, ponieważ podczas fermentacji zaczynają sie wydzielać gazy wypychające masę do góry.

Pozostawiamy kimchi w słoju w temperaturze pokojowej na 2-5 (im cieplej tym krócej) dni aby rozpoczął się proces fermentacji. Po 48 godzinach można spróbować kimchi. Pełen smak kimchi osiąga po 1-2 tygodniach trzymania w lodówce w zamknięciu. Można również przełożyć część kimchi do mniejszego słoika i jeść je na świeżo po 2 dniach. Bardziej sfermentowane kimchi nadaje się jako dodatek do dań.

 

Smacznego!

 

Tradycyjna dieta chińska

 

      Dieta  obejmuje ryż lub makaron, zupy, warzywa, pieczywo gotowane na parze lub pierogi, owoce i warzywa, soję, owoce morza i mięso. Chociaż ma wyższą zawartość węglowodanów i mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu z dietą zachodnią, tradycyjna dieta chińska nie sprzyja przybieraniu na wadze u osób zdrowych.

     Jedno 6-tygodniowe kontrolowane badanie wykazało, że 52% osób spoza Chin z nadwagą lub otyłością, które przestrzegały tradycyjnej chińskiej diety, miało zmniejszenie BMI przy jednoczesnym zachowaniu beztłuszczowej masy ciała.  

 

 

Przepis na chińską zupę ostro-kwaśną  酸辣汤

dieta azjatycka, dieta japońska, washoku, dieta, chińska, zupa miso,

 

Składniki:

50g tofu

20g pędów bambusa

15g grzybów chińskich

2 jajka

10g świeżej kolendry (może być suszona)

5g soli

20g skrobii ziemniaczanej

50ml octu ryżowego

15g pieprzu

szczypta suszonej papryki chili

5ml ciemnego sosu sojowego

olej sezamowy

 

Przygotowanie:

1. Pokrój tofu na kawałki o długości ok. 3 cm i grubości 0,5cm.  Umyj  posiekane pędy bambusa. Pokrój grzyby na paseczki, a kolendrę poszatkuj.

2. Do małej miseczki dodaj pieprz i ocet ryżowy. Zamieszaj.

3. W osobnej misce roztrzep jajka.

4. Rozpuść skrobię w małej ilości wody.

5. Do garnka wlej wodę i ustaw na dużej mocy palnika. Następnie dodaj tofu, pędy bambusa oraz grzyby i doprowadź do wrzenia. Po kilku minutach wyjmij warzywa z wody.

6. Do garnka wlej 1,5l wody i wstaw na duży ogień. Do wody dodaj sól oraz sos sojowy.

7. Dodaj wodę ze skrobią i ponownie doprowadź do wrzenia. Rozprowadź na wierzchu jajka i dodaj pozostaje składniki jeszcze raz zagotowując zupę.

8. Dodaj przygotowany wcześniej ocet ryżowy z pieprzem.

9. Przelej zupę do miski i przypraw kolendrą oraz olejem sezamowym.

 

Smacznego!

 

 

Tradycyjna dieta japońska (znana jako Washoku)

 

    Podobnie jak w diecie koreańskiej, charakteryzuje się małymi porcjami wielu składników, w tym głównie ryżu, ryb (często jedzonych na surowo), zup i marynat. Pasta ze sfermentowanej soi (dashi) służy jako podstawa wielu zup, które są podstawą tradycyjnej japońskiej diety. Inne składniki to wodorosty, owoce i warzywa oraz grzyby. Stosowanie pałeczek na przemian w małych porcjach w trakcie posiłku oraz podstawowy smak japońskiego jedzenia (umami) wzmacnia uczucie sytości i pomaga zapobiegać przejadaniu się. Przestrzeganie tradycyjnego japońskiego wzorca żywieniowego wiąże się z korzystnym wpływem na optymalne ciśnienie krwi. .

   Zgodnie z danymi z Japan National Health and Nutrition Survey z 2012 r., które pokazują, że przestrzeganie tradycyjnej diety japońskiej w porównaniu z dietą zachodnią lub dietą opartą na mięsie i tłustych potrawach, wiąże się z mniejszą częstością nadciśnienia tętniczego u mężczyzn. Jednak w tym samym badaniu wykazano większy obwód tali i wyższe BMI u płci męskiej.

Przepis na japońską zupę miso

dieta azjatycka, dieta japońska, washoku, dieta, chińska, zupa miso,

Składniki:

 -około ¼ kg muszlowych mieszkańców (najlepiej, żeby to były małże, ale co będzie to będzie)

– drobno pokrojony świeży szczypiorek

– sól morska, zmielona (mniej niż pół szklanki)

– 1 duża łyżka sake

– 3 łyżki pasty miso (białe lub mix z czerwonym)

– woda

 

Przygotowanie:

1. dobrze umyte i jeszcze lepiej wypłukane (piasek!) muszle wrzuć do wody (4 szklanki) z rozpuszczoną solą.

Mocz przez pół godziny. Odlej wodę (odsącz), muszle jeszcze raz wypłucz.

2. Włóż je do garnka ze świeżą wodą (5 szklanek) i zagotuj. Dodaj sake. Usuń powstałą pianę.

3. Kiedy muszle się otworzą, natychmiast zmniejsz ogień do minimum. Nie gotuj dłużej, bo stwory stwardnieją za bardzo.

4. Przelej z garnka szklankę wody i rozpuść w niej pastę miso i powoli wlej z powrotem do garnka. Trzeba uważać, żeby morskie zwierzątka nie powypadały z muszli, które się pootwierały.

5. Zupa gotowa! Przelej do miseczek i udekoruj szczypiorkem.

 

Smacznego!

 

 

Chociaż istnieją istotne dowody wspierające dietę śródziemnomorską i inne diety europejskie, tradycyjne regionalne wzorce żywieniowe z innych części świata, kierują się podobnymi zasadami. Oto opis niektórych regionalnych diet azjatyckich, które zasługują na szczególną uwagę.

 

 

Autor: Marta Majcherczyk

 

Bibliografia:

[1] Cena H., Calder P.: Defining a Healthy Diet: Evidence for the Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. 2020 Feb; 12(2): 334.

[2] Przepis na kimchi pobrano z : korea-online.pl

[3] Przepis na zupę ostro-kwaśną pobrano z: czasnachiny.pl

[4] Przepis na miso pobrano z: wszystkiegojapońskiego.pl

Artykuły z tej kategorii