10 marca 2022

Dieta śródziemnomorska & DASH & MIND - wpływ na zdrowie

Zdrowa dieta to taka, w której makroskładniki są spożywane w odpowiednich proporcjach tak aby zaspokoić potrzeby energetyczne i fizjologiczne organizmu, zapewniając jednocześnie wystarczającą ilość mikro i makroelementów oraz odpowiednie nawodnienie.

       Rosnąca liczba dowodów potwierdza, że ​​spożycie pewnych rodzajów składników odżywczych, określonych grup żywności oraz przestrzeganie odpowiednich wzorców żywieniowych pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka.

      Większe spożycie prozdrowotnej żywności oraz ograniczenie, a nawet wykluczenie spożycia niezdrowych produktów to nieodłączny element nawyków żywieniowych niektórych diet, takich jak dieta śródziemnomorska, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension ) czy dieta MIND (Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay).

      Diety te mają pochodzenie roślinne z umiarkowaną lub dużą ilością ryb, ale różnią się rodzajem i ilością składników diety.

 

Dieta śródziemnomorska

       Dieta śródziemnomorska to schemat żywieniowy spożywany w krajach otaczających Morze Śródziemne, na przykład w Grecji.

     Dieta ta wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze i emocjonalne człowieka. Ogranicza ryzyko rozwoju demencji, depresji, zaburzeń kognitywnych i chorób neurodegeneracyjnych, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowej struktury układu nerwowego.

      Badania dowodzą, że ludzie stosujący przez dłuższy czas tą dietę, charakteryzują się większą objętością mózgu, mniejszym ubytkiem istoty szarej i białej w porównaniu do osób, które nie odżywiają się zgodnie z zaleceniami tej diety.

    W odniesieniu do demencji, greckie badanie przekrojowe, wykazało o 8% mniejsze ryzyko choroby. Z kolei badanie kliniczno-kontrolne dowiodło, iż stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z 24% niższym ryzykiem Alzheimera.

   Ponadto dieta śródziemnomorska wiąże się z lepszą kontrolą glikemii i czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, co sugeruje, że jest ona odpowiednia do leczenia żywieniowego cukrzycy typu II.

    Niestety istnieje niepewność co do wpływu diety śródziemnomorskiej na czynniki ryzyka chorób układu krążenia zarówno w prewencji pierwotnej, jak i wtórnej. Badania naukowe wskazują niewielkie lub umiarkowane korzyści w ich prewencji.

dieta śródziemnomorska, dieta DASH, Dieta MIND

 

 

Dieta DASH

     Początkowo była zalecana osobom mającym podwyższone ciśnienie krwi, gdyż uważano, że jej stosowanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Dieta ta jest skuteczną interwencją żywieniową w celu obniżenia ciśnienia tętniczego.

      Wykazano, że odżywianie się zgodnie ze wskazówkami żywieniowymi zawartymi w zaleceniach diety DASH i diety śródziemnomorskiej wpływało również korzystnie na funkcjonowanie mózgu.

      W badaniach wykazano również, że dieta DASH obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza poziom cholesterolu LDL i poprawia wrażliwość na insulinę.

 

Dieta MIND

        W 2015 roku amerykańscy naukowcy pracujący w Chicago Rush University Medical Center, opierając się na głównych założeniach obu wcześniej przedstawionych diet, opracowali nową dietę, która szczególnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a zwłaszcza na funkcje mózgu i przede wszystkim spowalnia rozwój procesów neurodegeneracyjnych.

     Odżywianie się zgodnie z zaleceniami diety MIND wspomaga pamięć, zmniejsza chroniczny stres, spowalnia rozwój procesów otępiennych i neurodegeneracyjnych.

     Opisano korzystny wpływ tej diety na poprawę funkcjonowania pamięci epizodycznej i roboczej oraz na pamięć semantyczną (odpowiedzialną za zapamiętywanie konkretnych faktów, wzorów i znaczeń słów), ponadto zwiększa zdolność do prawidłowego widzenia przestrzennego i przyśpiesza procesy zmysłowe.

 

Podstawowe produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej, diecie DASH i MIND

Dieta śródziemnomorska

Dieta DASH

Dieta MIND

Ryby

-

Ryby

Oliwa z oliwek

-

Oliwa z oliwek

Owoce

Owoce

Owoce- jagody

Warzywa

Warzywa

Warzywa liściaste

Pieczywo pełnoziarniste

Ziarna

Ziarna

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe

-

Orzechy

Orzechy

Orzechy

-

Niskotłuszczowe produkty mleczne

-

Nabiał

-

-

Drób ( umiarkowane ilości)

Drób ( umiarkowane ilości)

Drób ( umiarkowane ilości)

Alkohol ( małe ilości)

-

Wino ( 120 ml/ dziennie)

 

 

 

Autor: Marta Majcherczyk

 

Bibliografia:

[1] Cena H., Calder P.: Defining a Healthy Diet: Evidence for the Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. 2020 Feb; 12(2): 334.

[2] Chłopicka J.: Czy dieta i suplementy mogą wspomóc pracę mózgu? Wszechświat, 121, 1–3/2020.

[3] Brink A., Brouwer-Brolsma E., Berendsen A., Rest O.: The Mediterranean, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), and Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) Diets Are Associated with Less Cognitive Decline and a Lower Risk of Alzheimer's Disease—A Review. Adv Nutr. 2019 Nov; 10(6): 1040–1065.

[4] Rees K., Takeda A., Martin N., Ellis L., Wijesekara D., Vepa A., Das A., Hartley L., Stranges S.: Mediterranean-style diet for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2019,13,3/3.

 

 

 

 

Artykuły z tej kategorii